Asta

Af: Poul Malmkjær

Læseprøve

Beskrivelse

En omfattende biografi om Asta Nielsen, filmens første stjerne og en af Danmarks største filmskuespillere. Forfatter og filmhistoriker Poul Malmkjær fortæller historien om en karriere, der starter med småroller og turnéteater, om den øjeblikkelige verdensberømmelse med filmdebuten i »Afgrunden« i 1910 og om to succesrige årtier i tysk film. Det er beretningen om den feterede filmdiva, der lægger verden for sine fødder, uden at succesen stiger hende til hovedet. Om hendes kunstneriske professionalisme og kompromisløshed. Om mødet med filmens USA. Om omgangen med tidens berømtheder, og om hendes personlige sammenstød med Hitler – og hendes 'flugt' til Danmark i 1936.

Asta – mennesket, myten og filmstjernen"" er den første egentlige biografi nogen sinde om filmstjernen. Poul Malmkjær tegner et levende billede af mennesket Asta Nielsen og hendes samtid på baggrund af breve og erindringer, gennem interviews med mennesker, der kendte hende samt to års omfattende research i arkiver i både Tyskland og Danmark. Bogen er gennemillustreret med mange ikke tidligere publicerede fotos og tegninger og afsluttes med biografiske data, filmografi og omfattende registre.

Bogen blev oprindeligt udgivet i 2000

... en grundig, gennemarbejdet og meget veldisponeret bog ... Det er kort sagt BOGEN om Asta Nielsen ... – Bo Green Jensen, Weekendavisen

Poul Mamkjær har med denne bog begået et mesterværk, som alle med interesse for film og historie i almindelighed bør have stående på sin reol. Og er der ikke plads, så gem en roman væk i pulterkammeret. ’Asta – mennesket, myten og filmstjernen’ skal være der! – Niels Jacobsen, Film & video Født 1934. Filmkritiker, filmhistoriker, forfatter og oversætter. Elev på Det danske Filmmuseum 1951.1958 Salzburg Seminar in American Studies. 1959 London International Seminar. Fra 1. juni 1995 free lance dramaturg og forfatter. Blev i 1961 ansat i DRs TV-Teaterafdeling med ansvar for indkøb af spillefilm og serier. I 1972 redaktør af indkøbssektionen med ansvar for hovedparten af DRs fremmedstof, danske og udenlandske spillefilm, kortfilm, tv-movies, serier, serials og tv-spil. Har i DR været producent på udsendelser som Filmorientering, Den gamle biograf, Så er der tegnefilm, Tegnefilm for voksne, En film efter mit hjerte, Natkassen m.fl.

Yderligere informationer