Thorvaldsen

Af: Johannes V. Jensen

Læseprøve

Beskrivelse

"Uanset svingninger i smagen, der har gjort sig gældende over for Thorvaldsen som billedhugger, og den stilperiode han tilhører, vil han bevare sig urokket, for alle tider uden jævnbyrdige, som arbejder, håndværker i eminent forstand, kyndigere og mere produktiv, og med en mere ubetinget international anerkendelsen end nogen anden, før eller siden."

Johannes V. Jensen, en af de største danske forfattere, fortæller om en af de største danske kunstnere, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen. Johannes V. Jensen, der selv var billedhugger og kendte teknikkerne bag, beskriver eminent Thorvaldsens teknikker som håndværker og fortæller endvidere om mennesket bag talentet.

Bogen udkom første gang i 1938 og er en god introduktion til Bertel Thorvaldsen og hans værker.

Johannes Vilhelm Jensen (1873-1950) var en dansk forfatter og digter, der i 1944 modtog Nobelprisen i litteratur. Han debuterede som forfatter i 1896 med romanen "Danskerne" og udgav sidenhen en perlerække af romaner, noveller, essays, rejseskildringer og myter. Johannes V. Jensen, der selv var billedhugger, udgav flere portrætter om den store danske billedhugger Bertel Thorvaldsen. Han modtog en lang række legater og udmærkelser for sit store litterære arbejde og var blandt andet æresdoktor ved Lunds Universitet og modtager af statens livsvarige kunstnerydelse og det anckerske legat. Johannes V. Jensen er særligt kendt for sin historiske roman "Kongens fald", der er optaget i Kulturkanonen.

Yderligere informationer