På rekognoscering

Af: Sønderjyske Øjenvidner

Læseprøve

Beskrivelse

"Hist og her maa vi krybe frem over Sten, knuste Bjælker og Brædder fra Husene, der lig Korthuse ligger knuste eller væltet ud over Gaden. En Urmagerbutik maa der have været her. Med vore tunge sømbeslaaede Støvler maser vi os frem gennem hele Herligheden, Glas og fine Hjul mases og splintres. Det er bare at bøje sig ned, saa kunde man have det fineste Ur. - Men hvad skal man med det?"

Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.

Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1954.

Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918". Bogen er skrevet med samtidens retskrivning.

Yderligere informationer